English version
Adózás, helyi adók

Befektetés

Beruházás

Cégek, vállalkozások hírei

Civil hírek

Család

Egészségügy / szociális intézmények

Egyházak

Életmód

Érdekességek

Események

EU információk

EU pályázatok

Fiatalok

Foglalkoztatás

Fogyasztóvédelem

Gasztronómia

Gazdasági hírek

Gazdaságpolitika

Gyermek és ifjúsági ügyek

Helyi önkormányzat

Helytörténet

Információ

Ingatlan

Innen-onnan

Interjú

Internet / multimédia

Irodalom

Jegyzet

Jótékonyság

Karácsonyi ünnepségek

Karrier

Katasztrófavédelem

Kiállítások, konferenciák

Kistelepülések

Kistérségek

Koncert

Környezetvédelem

Közbiztonság

Közérdekű információk

Közhivatalok

Közlekedés

Közműépítés

Kulturális programok

Labdarúgás

MIÉP

MSZP

Oktatás

Pályázatok

Pénzügyek

Politika, közélet

Portré

Regionális programok

Rendőrségi hírek

Sport / fittness / szabadidő

Szabadidő

Szakrendelések

Szociális ügyek

Szociálpolitika

Társadalom

T-Kisebbségek

Törvény, rendelet, szabályozás

Tűzijáték

Ünnepségek

Vízszolgáltatás


Nyíregyháza: Nevezetes tirpákok

  Bencs László egy forintos napidíjjal tanulta ki a csíziót

 

,,A tirpákok középmagas, erős, csontos emberek voltak. A férfiakban a szlávok szívóssága egyesült a magyarok erejével. Asszonyaikon nem látszik a szláv hatás: nem lenhajúak, kékszeműek mint Mikszáth tótjai, inkább barnák, karcsúak, szép termetűek...  Hamar öregszenek az erőltetett munkától..."


Ezeket a sorokat Dienes István jegyezte föl a Nyíregyháza környéki bokortanyákra jó 250 esztendeje  betelepült tót ajkú, evangélikus vallású családokról abból az időből, amikor még ,,strigák" (boszorkányok) rémisztették a felnőtteket, Jezsibaba ijesztgette a gyermekeket és  – a hiedelem szerint – Bobo zsákba szedte a rosszcsont apróságokat. (Mindezt Márkus Mihály  néprajzos – az egyik legtudósabb tirpák – is említi A bokortanyák népe című munkájában.)


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A régi nyíregyházi telepesek tótok voltak. A tirpák szó először a XIX. század eleji szótárakban lelhető fel, de ezt nem használták csak Nyíregyháza környékén. Jelentése a szájhagyomány szerint tűrő, szenvedő – bár utóbb bizonyították, hogy ez az állítás téves. Ettől függetlenül igaz volt a szabolcsi megyeszékhelye bekerült szarvasi, békési tótokra, mert sok üldöztetést viseltek el a vallásuk miatt.


– Az a 300-400 tirpák család, akik az első időben jöttek ide állattenyésztéssel foglalkoztak – idézi a múltat dr. Margócsy József helytörténész, kutató. – Felfogásuk szerint a jövőt a gazdálkodás jelentette, amihez pedig nem kellett több, mint józan paraszti ész. Az 1800-as évek elején ez már nem volt elég. 1806-ban, mikor Nyíregyházán megnyílt a ,,professzori iskola" (osztatlan felső tagozat 10-14 éveseknek) már tirpák gyerekek is helyet foglaltak a padokban.


A első fiú, aki a Bach-korszakban államigazgatási iskolába járt Bencs László volt. Tanulmányai idején fél évre bedutyizták, mert Kossuthot éltette. Ez utóbbi jól jött az 1860-as években. Egy forintos napidíjjal a város elküldte a Parlamentbe, hogy ,,kitanulja a csíziót". A szorgalmas fiatalember egészen Nyíregyháza polgármesteri székéig vitte, akárcsak fia, Kálmán, aki jogi végzettséggel rendelkezett.


A városalapító telepesekkel került ide a Szohor család. Tagjai közül az 1894-ben született Pál 1922-ben már főjegyző, aki írogatott is – Nyíregyháza  az örökváltság századik évében című munkája 1924-ben jelent meg. Dr. Bencs Kálmán halála után 1935-től Nyíregyháza polgármestere.


– A tirpákok közt kevés a mai értelemben vett híres emberről tudunk. Sulyánék a gazdagságukkal emelkedtek ki, Paulusz Márton gazdasági tanácsosi címet viselt, így őt megillette a tekintetes cím. A XIX. század egyik legnevesebb tirpák polgára Jurányi Lajos, aki egyetemi tanárként szerzett hírnevet. Sok kiváló tirpák pedagógus oktatta az ifjúságot a Kossuth gimnáziumban: például Moravszky Ferenc, Márkus Jenő, Lipa András vagy Vietórisz József, aki címzetes főigazgatóként ment nyugdíjba. A többség inkább mint jó gazda, vagy ügyes iparos vált ismertté – mint a Sztruhár, Nikelszky, Balczár, Huray, Palicz, Trsztyánszky család és persze a Barzók.

 

Közülük az 1857-ben született Barzó Mihály Nyíregyháza máig leghíresebb építőmestere. Az ipari iskolát Budapesten végezte, ahol résztvett az Operaház építésében.  Nyíregyházán 1888-ban téglagyárat alapított. Az itt készült nagy méretű, BM monogramos téglákból épült a vármegyeháza, a törvényszék, a Kossuth gimnázium, a huszárlaktanya, a tanítóképző, a görög katolikus templom, az Erzsébet kórház, a fogház és még sorolhatnánk. Az építőmester halála után a gyárat felesége, Kelemen Anna, majd mérnök fia, István vezette. Másik fia, a festőművész Endre egy időben a Képzőművészeti Főiskolán volt tanársegéd. Legnagyobb sikerét harminc évesen, a barcelonai világkiállításon aratta, ahol A falu vasárnapja című képét aranyéremmel jutalmazták.

 

Képünkön: a régi Nyíregyháza

Publikálta
null
Alapítványok
Helyilap
Intézmények
Kistérségek
Területfejlesztési Önkormányzati Társulások
Új Magyarország Fejlesztési Terv - ÚMFT
Választókerület(ek)