English version
Adózás, helyi adók

Befektetés

Beruházás

Cégek, vállalkozások hírei

Civil hírek

Család

Egészségügy / szociális intézmények

Egyházak

Életmód

Érdekességek

Események

EU információk

EU pályázatok

Fiatalok

Foglalkoztatás

Fogyasztóvédelem

Gasztronómia

Gazdasági hírek

Gazdaságpolitika

Gyermek és ifjúsági ügyek

Helyi önkormányzat

Helytörténet

Információ

Ingatlan

Innen-onnan

Interjú

Internet / multimédia

Irodalom

Jegyzet

Jótékonyság

Karácsonyi ünnepségek

Karrier

Katasztrófavédelem

Kiállítások, konferenciák

Kistelepülések

Kistérségek

Koncert

Környezetvédelem

Közbiztonság

Közérdekű információk

Közhivatalok

Közlekedés

Közműépítés

Kulturális programok

Labdarúgás

MIÉP

MSZP

Oktatás

Pályázatok

Pénzügyek

Politika, közélet

Portré

Regionális programok

Rendőrségi hírek

Sport / fittness / szabadidő

Szabadidő

Szakrendelések

Szociális ügyek

Szociálpolitika

Társadalom

T-Kisebbségek

Törvény, rendelet, szabályozás

Tűzijáték

Ünnepségek

Vízszolgáltatás


Nyírkércs: Naponta meleg ebéd kicsiknek, nagyoknak

Reggel hétkor ölti magára a fehér köpenyt, s lát neki az aznapi menü elkészítésének a  Napköziotthonos és Szociális Konyha öt dolgozója Nyírkércsen. Nem panaszkodhatnak a tétlenségre, hiszen naponta 190-200 adag ételt főznek. Az aprócska nyírségi faluban nincs étterem: innen kapják az ebédet kicsik, s nagyok.


Ha csirkecomb az ebéd, abból 200 darabot kell sütni, rántani. S ha ehhez krumplit tálalnak fel, abból 100-110 kilót pucolnak meg.


– Ez eltart két óra hosszáig is, bár van egy krumpli koptató gépünk, ami egyszerre 5 kilót burgonyát szabadít meg a héjától. Igaz, a szemeket azért utána kell tisztítani – bólogat Oláh Jánosné élelmezésvezető, aki 32 éve dolgozik a konyhán. (Előtte négy évig dajka volt.)


Az étlap változatos, s a fogásokat igyekeznek a gyermekek szája íze szerint összeállítni. Olyan étrendre van szükség, ami megfelel a 3 éves ovisoknak épp úgy, mint a 90 éves időseknek.


– Mi látjuk el az óvodát, az iskolát, az idősek bentlakásos otthonát, az idősek klubját valamint a szociálisan rászorultakat. A gyerekek háromszor kapnak enni: tízórait, ebédet és uzsonnát. Az idősotthonba reggelit, ebédet, uzsonnát és vacsorát küldünk. Ma délben zöldséges krumpli leves, sárgaborsó főzelék és pulykapörkölt az ebéd. Estére a főzelék helyett rizst adunk az időseknek a pörkölthöz.


Embert próbáló feladat nap mint nap ott állni a forró tűzhely mellett és igyekezni, hogy időre elkészüljenek. Az ebédeltetés fél 12-kor kezdődik és 2-ig tart, közben kiszolgálják azokat, akik házhoz viszik a rászorultaknak az ennivalót.


– Sokat segít az önkormányzat – említi Oláhné. – Tőlük vásároljuk a krumplit és a zöldségféléket, amiket a közhasznú munkások termelnek. Ami szorító gond, hogy szűk a hely. A terv már kész a konyha bővítésére, amire pályázatot nyújtott be településünk. A folytatás a pályázat sikerétől függ, amiben nagyon bízunk mindannyian.

 

Publikálta
null
Alapítványok
Helyilap
Intézmények
Kistérségek
Területfejlesztési Önkormányzati Társulások
Új Magyarország Fejlesztési Terv - ÚMFT
Választókerület(ek)