Reggel hétkor ölti magára a fehér köpenyt, s lát neki az aznapi menü elkészítésének a Napköziotthonos és Szociális Konyha öt dolgozója Nyírkércsen. Nem panaszkodhatnak a tétlenségre, hiszen naponta 190-200 adag ételt főznek. Az aprócska nyírségi faluban nincs étterem: innen kapják az ebédet kicsik, s nagyok.
Ha csirkecomb az ebéd, abból 200 darabot kell sütni, rántani. S ha ehhez krumplit tálalnak fel, abból 100-110 kilót pucolnak meg.
– Ez eltart két óra hosszáig is, bár van egy krumpli koptató gépünk, ami egyszerre 5 kilót burgonyát szabadít meg a héjától. Igaz, a szemeket azért utána kell tisztítani – bólogat Oláh Jánosné élelmezésvezető, aki 32 éve dolgozik a konyhán. (Előtte négy évig dajka volt.)
Az étlap változatos, s a fogásokat igyekeznek a gyermekek szája íze szerint összeállítni. Olyan étrendre van szükség, ami megfelel a 3 éves ovisoknak épp úgy, mint a 90 éves időseknek.
– Mi látjuk el az óvodát, az iskolát, az idősek bentlakásos otthonát, az idősek klubját valamint a szociálisan rászorultakat. A gyerekek háromszor kapnak enni: tízórait, ebédet és uzsonnát. Az idősotthonba reggelit, ebédet, uzsonnát és vacsorát küldünk. Ma délben zöldséges krumpli leves, sárgaborsó főzelék és pulykapörkölt az ebéd. Estére a főzelék helyett rizst adunk az időseknek a pörkölthöz.
Embert próbáló feladat nap mint nap ott állni a forró tűzhely mellett és igyekezni, hogy időre elkészüljenek. Az ebédeltetés fél 12-kor kezdődik és 2-ig tart, közben kiszolgálják azokat, akik házhoz viszik a rászorultaknak az ennivalót.
– Sokat segít az önkormányzat – említi Oláhné. – Tőlük vásároljuk a krumplit és a zöldségféléket, amiket a közhasznú munkások termelnek. Ami szorító gond, hogy szűk a hely. A terv már kész a konyha bővítésére, amire pályázatot nyújtott be településünk. A folytatás a pályázat sikerétől függ, amiben nagyon bízunk mindannyian.
Publikálta null |
|
|
|
|
Alapítványok
Helyilap
Intézmények
Kistérségek
Területfejlesztési Önkormányzati Társulások
Új Magyarország Fejlesztési Terv - ÚMFT
Választókerület(ek)
|
|