English version
Adózás, helyi adók

Befektetés

Beruházás

Cégek, vállalkozások hírei

Civil hírek

Család

Egészségügy / szociális intézmények

Egyházak

Életmód

Érdekességek

Események

EU információk

EU pályázatok

Fiatalok

Foglalkoztatás

Fogyasztóvédelem

Gasztronómia

Gazdasági hírek

Gazdaságpolitika

Gyermek és ifjúsági ügyek

Helyi önkormányzat

Helytörténet

Információ

Ingatlan

Innen-onnan

Interjú

Internet / multimédia

Irodalom

Jegyzet

Jótékonyság

Karácsonyi ünnepségek

Karrier

Katasztrófavédelem

Kiállítások, konferenciák

Kistelepülések

Kistérségek

Koncert

Környezetvédelem

Közbiztonság

Közérdekű információk

Közhivatalok

Közlekedés

Közműépítés

Kulturális programok

Labdarúgás

MIÉP

MSZP

Oktatás

Pályázatok

Pénzügyek

Politika, közélet

Portré

Regionális programok

Rendőrségi hírek

Sport / fittness / szabadidő

Szabadidő

Szakrendelések

Szociális ügyek

Szociálpolitika

Társadalom

T-Kisebbségek

Törvény, rendelet, szabályozás

Tűzijáték

Ünnepségek

Vízszolgáltatás


Falusi disznótor a Vay-kastélyban

Jeles alkalomra gyülekeztek a vendégek december 29-én Vaján a Vay-kastélyban. Követve a több éves hagyományt, az idén is megrendezték a falusi disznótort részben hagyományápolásból, részben pedig azért, hogy így köszönjék meg az együttműködést mindazoknak, akik a most búcsúzó esztendőben segítették a múzeum, s a település boldogulását.


Reggel 7 órakor kapta meg a kiszemelt áldozat (a mintegy 120 kilós disznó) a kegyelemdöfést a böllértől. Ezt követte a koccintás a farok és fül fogás tiszteletére, no meg a vendégsereg egészségére, frissen sült pogácsa kíséretében. A perzselés hagyományos ceremóniája alatt forralt bor illetve citromos tea kóstolgatásával melegedtek a résztvevők, hogy aztán megízleljék a fejedelmi reggelit. Hagymás vért, szalonnás, hagymás rántottát, a kényes gyomrúak részére müzlit szolgáltak fel.


A délelőtt az áldozati sertés darabjainak feldolgozásával, csontozással, darálással, hurka, kolbász töltéssel telt. A vállalkozó kedvűek saját kezükkel próbálhatták meg milyen érzés gyúrni a kolbásztöltéshez előkészített fűszerezett darált húst. Aki másféle foglalatosságra vágyott, azt a múzeumba, továbbá kocsma illetve pince látogatásra invitálták.


Délután egy órakor szolgálták fel az ebédet: a toroskáposztát szatmári szilva alapra. Az étvágy fokozására Székely-szóda, fröccs, hosszú lépés szolgált.


Akinek kedve szottyant, ültében akár szunyokálhatott is egyet a kiadós trakta után, hogy aztán  sétával, nézelődéssel üsse el az időt, ekként készítve elő gyomrát a vacsorához.


Este hat órakor Molnár-cseppel ágyaztak meg a csigatésztával gazdagított orjalevesnek, majd következett a főtt hús zöldséggel, amit főtt burgonyával körített hurka-kolbásszal és párolt vörös káposztával koronáztak meg.
Mi más is lehetett volna a desszert a Vay-kastélyban - ahol kétszer is megfordult a nagyságos fejedelem, II. Rákóczi Ferenc – mint Rákóczi túrós.


A jó hangulatú vacsora alatt tombolajegyeket vásárolhatott a vidám társaság. Nem babra ment  a játék, hiszen fődíjként egy sütni való malacot sorsoltak ki.

Publikálta
null
Alapítványok
Helyilap
Intézmények
Kistérségek
Területfejlesztési Önkormányzati Társulások
Új Magyarország Fejlesztési Terv - ÚMFT
Választókerület(ek)