Szalafő az Őrség egyik gyöngyszeme. Itt található a Ferencz Porta, Ferencz Tibor és felesége Kriszta birodalma. Ökogazdálkodást folytatnak, a hagyományos állattartás hívei. Tibor, a házigazda elmesélte, hogy Budapestről költöztek az Őrségbe 1989-ben, az itteni tornácos parasztház egy kirándulás során nyerte meg a tetszésüket. Először nem tudták pontosan, mihez is kezdenek majd itt, a múltban ugyanis állattartással nem foglalkoztak. Az egykori istállóból vendéglakást alakítottak ki, s a házon tovább dolgoznak. - Amikor a gyerekek születtek, elhatároztuk, hogy kecskét tartunk, mert a kecsketej igen egészséges – magyarázta Tibor. – Eggyel kezdtünk, de másnak vettünk még egyet. Aztán anyakecskéket is, s szépen szaporodott az évek során az állomány. Ma már nagyjából hetven kecskénk van. Eleinte csak annyi volt a tej, amennyi a háznál elfogyott, aztán egyre több lett a felesleg. Feleségem – aki kitanulta a tejipari szakmát – elkezdte helyben feldolgozni ezt a mennyiséget. - Mikor kezdtek foglalkozni tehéntartással is? - Erre egy barátunk beszélt rá bennünket. Zalaegerszeg mellett volt egy 150 szarvasmarhából álló állomány, amelyet Heves megyéből hozott Zalába egy osztrák, akinek valamikor farmja is volt Ausztráliában. Mivel az országból nem tudta kivinni az állatokat, sorsára hagyta őket. Egy 17 éves fiúra bízta a gondozást. Több állat el is pusztult. Először egy tehenet hoztunk el vágóhídi áron, aztán beszereztünk még egyet, s így szaporítottuk tovább az állományt. A kecsketejből sajtot készítettünk házilag, majd a tehéntejet is feldolgoztuk. Megszereztük a korábbi tsz-es földeket, ezzel visszaállítottuk a régi környezetet. - Tájjellegű házi értékesítést végzünk, a feldolgozás a házban egyszerű körülmények között történik – vette át a szót Krisztina. – Hetente kétszer állítunk elő tejterméket, különböző ízesítésű gomolya jellegű sajtot, vajat, tejfölt, túrót. A feldolgozáshoz a hűtőben tároljuk a lefejt tejet. Elsősorban turisták vásárolják fel a készletet. Igyekszünk mindig annyit készíteni, amennyi várhatóan el is fogy. A nyár nagyon erős, a tél holtszezon. Azt is megtudtam, hogy a tehénállománynál fokozatosan állnak át a magyar tarkára, a tehéntej nagy részét házhoz szállítják a környéken, a kecsketej 99 százalékából pedig sajt készül. Előbbiből naponta 45 litert, utóbbiból 30 litert fejnek. A kecsketej húsvéttól novemberig fejhető. A közelmúltban pedig három bocival szaporodott az állomány.
Publikálta null |
|
|
|
|
Helyilap
Kistérségek
Területfejlesztési Önkormányzati Társulások
Tudósító
Választókerület(ek)
Vállalkozások
|
|