English version
Adózás, helyi adók

Balaton

Befektetés

Bemutatjuk

Beruházás

Biztosítás

Cégek, vállalkozások hírei

Cégvilág

Civil hírek

Egészségügy / szociális intézmények

Egyesület

Egyházak

Életmód

Energiagazdálkodás

Építési ügyek

Építőipar

Érdekességek

Események

EU információk

Falusi turizmus desztináció menedzsmenttel

Felhívás

Fiatalok

Fidesz

Foglalkoztatás

Fogyasztóvédelem

Gasztronómia

Gazdasági hírek

Gazdaságpolitika

Hazai sport

Helyi önkormányzat

Helyi rendeletek

Helyi szolgáltatások

Helytörténet

Humán

Idegenforgalmi információ

Információ

Ingatlan

Ingatlanforgalmazás

Innen-onnan

Innováció

Interjú

Intézményfenntartás

Irodalom

Jegyzet

Jótékonyság

Kamarák

Karácsonyi ünnepségek

Katasztrófavédelem

Kézilabda

Kiállítások, konferenciák

Kistelepülések

Kistérségek

Kitüntetés

Koncert

Konferencia

Kórház, klinika vagy egészségügyi centrum

Kosárlabda

Költségvetés

Környezetvédelem

Közbeszerzés

Közbiztonság

Közérdekű információk

Közgyűlés

Közlekedés

Közlekedési információk

Kulturális programok

Labdarúgás

MDF

MSZP

Műsorok

Műszaki Tudományok

Nemzetiségi ügyek

Oktatás

Olimpia

Pályázatok

Párthírek

Pedagógia

Pénzügyek

Piackutatás

Politika, közélet

Portré

Regionális programok

Rendezvény

Rendőrségi hírek

Sajtó

Sport / fittness / szabadidő

Sportrendezvény

Statisztika

Szabadidő

Szerencsejáték

Szociális ügyek

Szociálpolitika

Társadalom

Távközlés

T-Kisebbségek

Törvény, rendelet, szabályozás

Tudományos hírek

Tudósítás

Turizmus

TV, rádió

Utazás

Ünnepségek

Vagyongazdálkodás

Vagyonkezelés

Vagyonvédelem

Vállalkozásfejlesztés

Vélemények

Vendéglátás


Tájjellegű házi értékesítés

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szalafő az Őrség egyik gyöngyszeme. Itt található a Ferencz Porta, Ferencz Tibor és felesége Kriszta birodalma. Ökogazdálkodást folytatnak, a hagyományos állattartás hívei. Tibor, a házigazda elmesélte, hogy Budapestről költöztek az Őrségbe 1989-ben, az itteni tornácos parasztház egy kirándulás során nyerte meg a tetszésüket. Először nem tudták pontosan, mihez is kezdenek majd itt, a múltban ugyanis állattartással nem foglalkoztak. Az egykori istállóból vendéglakást alakítottak ki, s a házon tovább dolgoznak.
- Amikor a gyerekek születtek, elhatároztuk, hogy kecskét tartunk, mert a kecsketej igen egészséges – magyarázta Tibor. – Eggyel kezdtünk, de másnak vettünk még egyet. Aztán anyakecskéket is, s szépen szaporodott az évek során az állomány. Ma már nagyjából hetven kecskénk van. Eleinte csak annyi volt a tej, amennyi a háznál elfogyott, aztán egyre több lett a felesleg. Feleségem – aki kitanulta a tejipari szakmát – elkezdte helyben feldolgozni ezt a mennyiséget.
- Mikor kezdtek foglalkozni tehéntartással is?
- Erre egy barátunk beszélt rá bennünket. Zalaegerszeg mellett volt egy 150 szarvasmarhából álló állomány, amelyet Heves megyéből hozott Zalába egy osztrák, akinek valamikor farmja is volt Ausztráliában. Mivel az országból nem tudta kivinni az állatokat, sorsára hagyta őket. Egy 17 éves fiúra bízta a gondozást. Több állat el is pusztult. Először egy tehenet hoztunk el vágóhídi áron, aztán beszereztünk még egyet, s így szaporítottuk tovább az állományt. A kecsketejből sajtot készítettünk házilag, majd a tehéntejet is feldolgoztuk. Megszereztük a korábbi tsz-es földeket, ezzel visszaállítottuk a régi környezetet.
- Tájjellegű házi értékesítést végzünk, a feldolgozás a házban egyszerű körülmények között történik – vette át a szót Krisztina. – Hetente kétszer állítunk elő tejterméket, különböző ízesítésű gomolya jellegű sajtot, vajat, tejfölt, túrót. A feldolgozáshoz a hűtőben tároljuk a lefejt tejet. Elsősorban turisták vásárolják fel a készletet. Igyekszünk mindig annyit készíteni, amennyi várhatóan el is fogy. A nyár nagyon erős, a tél holtszezon.
Azt is megtudtam, hogy a tehénállománynál fokozatosan állnak át a magyar tarkára, a tehéntej nagy részét házhoz szállítják a környéken, a kecsketej 99 százalékából pedig sajt készül. Előbbiből naponta 45 litert, utóbbiból 30 litert fejnek. A kecsketej húsvéttól novemberig fejhető. A közelmúltban pedig három bocival szaporodott az állomány.

 

Publikálta
null
Helyilap
Kistérségek
Területfejlesztési Önkormányzati Társulások
Tudósító
Választókerület(ek)
Vállalkozások