Jó pár évvel ezelőtt még előszezonban is nyüzsgő élet
folyt a Balaton partján. De hol van már a tavalyi hó! Néhány héttel a főszezon
beindulása előtt még csak ébredezik a „Magyar Tenger”.
Az első meglepetés akkor ért, amikor azt tapasztaltam, hogy
a balatoni benzinkutaknál – így a Molnál is - 8-12 forinttal olcsóbban kínálták
a benzint, mint a nyugat-dunántúli térségben (hajdanán éppen fordított volt a
helyzet). Pedig itt már az osztrák és szlovén benzinturizmus nem is érvényesül.
Amúgy az igazi előszezoni forgalomnak nem sok jele volt a
„Magyar Tenger partján”. Néhány lakókocsi tartott a kempingek felé, s a
vendéglátóhelyeknek jó, ha a fele nyitott ki. Persze nem lehet figyelmen kívül
hagyni, hogy a mostani május mindennek mondható, csak késő tavaszi időszaknak
nem. A keszthelyi kikötőnél a fizető parkolós táblák le voltak takarva, nyárig
ingyen lehet parkolni, mint ahogy a városi strandon sem szedtek belépődíjat.
Igaz, egyelőre egy-két bátor – főként német – strandoló merészkedik be,
felújítási munkálatok is folynak. A felnőtt belépő főszezonban 990 forint lesz,
40 forinttal drágább, mint tavaly. (Balatongyörökön például még zárva van a
stand.) Egyébként Szombathellyel ellentétben egész évben nem kérnek parkolási
díjat a belvárosban lévő kórháznál (!), pedig a környékén fizetni kell.
A kikötőben néhányan sétálgattak, de a hajójáratok
feltöltéséhez kitartóan vadásztak az utasokra a Mahartosok. Legjobban a
vendéglátósor kihaltsága döbbentett meg. Ebédidőhöz közeledve a tucatnyi,
enni-innivalót kínáló helyen egyetlen vendég kávézgatott, ha egyáltalán vendég
volt, és nem alkalmazott. Aztán az árakat látva az sem lepne meg, ha
főszezonban is alig akadna kuncsaft. A sült hekk és a keszeg ára egyaránt 3500
forint kilónként (valamikor a keszeg jóval olcsóbb volt.) Tízdekányi
hasábburgonyát – nem tévedés – 380 forintért adnak. A sült hurka kilója 2400
forintba kerül. A sima lángos most még 290, a sajtos tejfölös 490 forint. Egy
korsó csapolt sör fajtától függően 380-450 forintba kerül, egy deci bor 80-120
forint. A fagylalt gombócát 140-150 forintért adják. Kíváncsiságból
belátogattam a keszthelyi Balatoni Halak boltjába. Mint megtudtam, a keszeg
kilója 604 forintba kerül, ha egyáltalán van. Nos, egy kis matematika, és
kiderül, hányszorosára megy fel ez az ár, ha a halat egy kis paprikás-lisztbe
beforgatják, és többször használt olajban kisütik.
Ha azt vesszük, hogy évtizedeken keresztül az egész Balaton
körül árkartell érvényesült, akkor az egyik legvonzóbb, legforgalmasabb helyen,
Badacsonyban egészen kedvező lett a helyzet. Az árak ugyanis jóval
alacsonyabbak, mint Keszthelyen vagy a déli parton. A híres badacsonyi soron a
sült hekk „csak” 3500, a keszeg 2500 forint kilónként (itt érvényesül az amúgy
indokolt árkülönbség). A hasábburgonya tíz dekája 250 forint, a lángos 290, a
sajtos-tejfölös változata 440-450 forintra rúg. A gulyást 900, a halászlét
forintért kínálják. (A Balatongyöröki vasútállomásnál úgynevezett Balatoni
Vegyes Halászlét hirdettek bográcsban, potom 1480 forintért.)
Badacsonyban már tapasztalható volt némi forgalomélénkülés,
bár az asztalok, padok többsége üresen maradt. Az egykori piaci árusok helyén
éppen szállodát építenek, a hegyi taxik egyelőre többet dekkolnak, mint
száguldoznak. A néhány évvel ezelőtt még a Balaton part frekventált helyének
számító, komplett cigányzenekarral rendelkező Halászcsárda az enyészeté lett,
benőtte a gaz, omladozik.
A vendéglátósort így-úgy modernizálták. Pedig az volt az
igazi varázsa, hogy a vendégsereg friss, szabad levegőn, árnyas fák alatt,
természetes környezetben fogyaszthatta el ételét, italát. Sajnos ez a varázs
egyre jobban a múltba vész. A vendéglátóhelyek nagy részét mai divat szerint
már beépítették, részben vagy félig fedetté tették, ezzel el is csúfították. A
kavicsosutat pedig járólapozták. A
Vigadó Borozó üdítő kivételnek számít. Régi hely, amely környezete ellenére sem
szakított a hagyományokkal, a badacsonyi sor vonzerejével. Árnyas fák alatt,
szabad levegőn, kényelmes, kerti fabútorzattal várják a vendégeket. Igaz, ez
azzal a kockázattal jár, hogy esős, szeles időben kevésbé védett a placc
(nagyméretű ernyők szolgálnak védelemre), de az esetleges vendégszám-csökkenést
szép időben éppen a hely atmoszférájával kompenzálhatják.
Mint Rompos Lászlótól (első képünkön), az egységet évek hosszú sora
üzemeltetőtől megtudtuk, azt tapasztalják, hogy az egység most is népszerű a
magyar és külföldi vendégek körében, sok a visszatérő törzsvendég. A választék
igen széles körű. Természetesen nem hiányozhatnak a népszerű badacsonyi folyó
borok, így a termelői főfajtáknak számtó olaszrizling, a szürkebarát, a
muskotály, de lehet itt kapni az immáron kuriózumnak számító, világhírű
kéknyelűt is. A sokfajta fehér és vörös palackozott bor mellett csapolt és
üveges sörök, rövid italok, kávé és üdítők is szerepelnek a választékban.
Vendégmarasztalóként a szomszédos egységben vásárolt lacikonyha jellegű ételek
itt is elfogyaszthatók. Ragaszodnak a badacsonyi, az ismert és közkedvelt hazai
borokhoz. A pultnál megtalálható a minőségi borok kínálata, köztük azé a boré
is, amelynek üvegében, Rompos László ötlete alapján badacsonyi tájkép is
látható. A folyó bor decije továbbra is 70-80 forint maradt, ami a mai
gazdasági helyzetben, balatoni mércével mérve is kedvező ár. De el lehet
elvinni bort kis hordókban és díszes üvegekben is. Sajnos egyre ritkább a
muzsikaszó, mivel a soron zenélők már kihaltak vagy kiöregedtek, s bizony
hiányzik az utánpótlás. Körülbelül október végéig lehet vigadni a badacsonyi
sor közepén található Vigadó Borozóban, ahol szeretnék a mostani miliőt a
jövőben is megőrizni. A forgalom akkor nagyobb, ha az ünnepnapok a hét végét
meghosszabbítják. Idén sajnos ez nemigen lesz, s nem fog használni a főszezoni
forgalomnak a magas benzinár, az üdülés csekkek visszaszorulása, és a
fizetőképes kereslet csökkenése sem.