A benzin és az
élelmiszerárak meredeken ívelnek felfelé. Közvetve vagy közvetlenül mindkettő
mindenki érint. A húsvét előtti piaci forgalmon ez ugyan nem érződik, a
vásárlók azonban kétszer is meggondolják, miből mennyit vásárolnak.
Meglehetősen húzós zöldség-gyümölcs árakkal találkozhat, aki
kilátogat a szombathelyi Vásárcsarnokba. A felhozatallal, sőt az érdeklődéssel
sincs probléma, a vásárlók azonban alaposan meggondolják, miből, mennyit
vásárolnak. A primőrök árai inkább elrettentők, mint vonzóak. A zöldpaprika
kilója 700-900 forint között mozog, s hasonló áron kínálják a paradicsomot is.
A retek és az újhagyma csomója 130-150 forint, a burgonya 200 forint körül
mozog. Ha húsvét, akkor tojás és torma. A tojás hegyekben 23-30 forintig, a
galambtojás mérettől a termetesebbekig. Aki ragaszkodik a hagyományos és csípős
tormagyökérhez, az több standnál is vásárolhat, igaz, meglehetősen csípős az
ára is. Tíz dekányit 200-250 forintért kínálnak, de ki lehet fogni 150
forintért is. Egy szál nagyjából 20-30 dekás, kérdés, hogy ez lereszelve
mennyire esik össze, azaz hány szál kell egy húsvéti „lakomához”.
- Még a tavalyi termést kínálom, s az elég szép volt, ezért
meglehetősen visszafogottak az áraim. Nevetséges azt állítani, hogy a rossz
termés miatt kell az egekbe emelni a zöldség-gyümölcs árakat. Most sincs olyan
szélsőséges időjárás, amelyik annyira visszavetné a termést – állítja egy
széles terméskínálattal piacozó őstermelő. – Tudja, úgy van ez, mint a bolti
áremeléseknél. Olyan árukészletre is ráteszik a megemelt árat, amelyiket már
korábban, jóval olcsóbban szereztek be. Persze, alkalmazkodni kell a többi árus
áraihoz, nemigen lehet alá menni…
Horváth Emil a piac egyik legrégebbi, legnagyobb standdal
rendelkező zöldség-gyümölcs kereskedője. Ő a budapesti nagybani piacról szerzi
be hétről hétre árukészletét.
- Ami a primőrárakat illeti, azokat befolyásolja, hogy a
hirtelen felmelegedés gerjesztette a fóliasátras termesztést. Le is mentek
néhány napra a primőrök árai. Aztán ismét hidegebb lett, megállt a vegetáció,
csökkent a termelés, de növekedett a kereslet. Ezért lettek olyan húzósak az
árak. A folyamatos jó idő biztosan pozitívan hat majd az árakra is, de azt nem
lehet várni, hogy ne legyenek azok magasabbak, mint tavaly voltak. Gondoljunk a
benzin, az energiaárak jelentős növekedésére. Persze, manipulálják is az
árakat. A nagyobb készlettel bíró gazdák lekötik a termést egy multival, persze
kikényszerített nyomott áron. Az elvárt haszon kiesését kompenzálni kell, ezért
a termés visszatartott részét felviszik a nagybani piacra, ahol szabad a gazda,
a kereskedők licitálnak az árra. Egyre magasabb lesz a felvásárlási ár, amire
még rájön a kereskedő haszna is. Az egyáltalán nem igaz, hogy a rossz termés
okozza a rohamos árnövekedést, hanem a termelők egy része a nagyobb haszon
érdekében egyszerűen visszatartja a termést, ameddig csak tudja. Ezzel
mesterséges hiányt okoznak, majd kinyomatják a készletet a piacra, persze már
jól felvert áron. Tormából is bőven van, de azzal is manipulálnak – meséli el
tapasztalatait.
Azt is elmondja, hogy almából Dunát lehetne rekeszteni, de
ezt is igyekeznek visszatartani a raktárakban. Most már ugyanis nem hűtéssel,
hanem gázosítással tartósítanak. Olyan állapotban marad az alma, mint amikor
leszedték. Az új termés megjelenése előtt aztán piacra dobják a régit, jó áron.
A tavalyi termést a gazdák hetven forint körüli áron adták el, most ebből lesz
150-200 forintos almaár.
- Minden évben itt vásárolok be húsvétra, s minden évben
elszörnyedve tapasztalom az áremelkedést. Most már csak annyi tojást veszek,
amennyit az ünnepekben megeszünk, évekkel ezelőtt azonban bőven maradt a
festett tojásokból is. Paprika, paradicsom helyett pedig marad a bolti torma és
mustár – mutatja bevásárlókosarának tartalmát egy középkorú háziasszony.
Egy idősebb férfi a tormagyökerek között válogat, aztán két
nagyobb méretűt visz a mérleghez.
- Kifejezetten a hagyományos tormáért jöttem ki. A család
imádja lereszelve, egy kicsit betesszük a sütőbe, hogy ne legyen olyan csípős.
Bár, az benne az igazi. Hajdanán bagóért kínálták, annyi termett a kertekben
is. Meggyőződésem, hogy most is van elég, de majdhogynem kuriózum lett belőle.
A mai generáció talán nem is tudja, hogy valaha a húsvéti sonkához csak
tormagyökét jöhetett szóba.
Publikálta null |
|
|
|
|
Helyilap
Kistérségek
Területfejlesztési Önkormányzati Társulások
Tudósító
Választókerület(ek)
Vállalkozások
|
|