Április 29- én ugyan véget ért a XV.
Szent György- hegyi Napok, amelyről több pincészet is elismeréssel
térhetett haza, de a munka dandárja még ezután következik. Volt aki Nagy Arany,
volt aki Arany és sokan Ezüst éremmel gazdagodtak.
Közülük az egyik- a Boksay Pincészet. 2006- os évjáratú Kéknyelű és Ottonel Muscat boruk érdemelte ki az elismerést.
A
Boksay Pincészet egyik társtulajdonosa
Hóbor József /fotónkon/, akivel a színvonalas rendezvénysorozat utolsó napján találkoztunk.
Éppen a szabadtéri szentmise után a Lengyel Kápolnától ballagtunk le feleségemmel, amikor József- aki egyébként már régi ismerősünk- szíves invitálására spontán borkostolást iktattunk be napi programunkba.
Miközben kortyolgattuk a nyárias melegben a pincehideg gyöngyöző Szent György- hegy lankái nyújtotta nemes nedűt, József szakértelemmel magyarázta és vezetett be bennünk és a többi érdeklődőt a borászat rejtelmeibe.
Bár nem értettünk túl sokat tudományos okfejtéséből, annyit azért mégis megállapíthattunk, hogy beszédéből süt a szakma értelme, szeretete és alázata.
Hegymagast már a XI. század közepétől említik írásos anyagban. Felismerték a Szent György- hegy nagyszerű adottságait a szőlőtelepítéshez, így honosították meg a szőlőművelést ezen a helyen. Ezt a régi tradíciót folytatják a mai gazdálkodók is, pincéikben kitűnő minőségi boraikkal várják az idelátogatókat.
A Boksay Pincészet összességében mintegy 4 hektárnyi területen gazdálkodik. Ahogy azt Hóbor József elmondta lapunknak, fahordókban vadélesztőkkel erjesztenek, így minél előbb előtérbe kerülhet a termőhely és az évjárat jellegzetessége.
Minőségi bornak méltó helyen kell érlelődnie, ezt egy 1868- ban épült pincében biztosítják.
Jelenleg 11 féle borfajtával /pl.: Olaszrizling, Chardoney, Ottonel Muscat,
Pinot Noir /képen/, Badacsonyi Ürmös /édes/- 16 féle fűszernövénnel, saját recept alapján/ várják a fogyasztókat, amelyből már több Arany- illetve Ezüst érem is született.
A napjainkban egyre divatosabbá vált rosé és a testesebb fehérborok kedvelőinek igazi paradicsom a hegymagasi Boksay Pincészet.
Ha tehetik, látogassanak el erre a festői szépségű tájra, és iktassanak be programjaik közé a Boksay Pincészetnél járva egy laza borkostolót- higgyék el- megéri.
Annál is inkább, mert ahogy Hóbor József barátunk is búcsúzott tőlünk, a pincészet ars poetica- jával, bizony manapság nem mellékes kijelentés: -
Nálunk a minőség a domináns, nem a mennyiség!