English version
Adózás, helyi adók

Állatbarát

Állatorvosok

Állattartás

Balaton

Belföld

Bemutatjuk

Beruházás

Borturisztika, borturizmus

Cégek, vállalkozások hírei

Cégvilág

Civil hírek

Család

Egészségügy / szociális intézmények

Egyesület

Egyházak

Elektronikus ügyintézés

Életmód

Érdekességek

Események

EU információk

Felhívás

Felmérések

Fiatalok

Foglalkozás egészségügy

Foglalkoztatás

Gasztronómia

Gyermek és ifjúsági ügyek

Gyermeknevelés

Hazai sport

Helyi önkormányzat

Honvédség

Humán

Információ

Informatika

Informatika és távközlés

Ingatlan

Innen-onnan

Interjú

Internet / multimédia

Intézményfenntartás

Irodalom

Jegyzet

Jótékonyság

Karácsonyi ünnepségek

Katasztrófavédelem

KDNP

Képviselők hírei

Kézilabda

Kiállítások, konferenciák

Kistelepülések

Kistérségek

Kitüntetés

Koncert

Konferencia

Kórház, klinika vagy egészségügyi centrum

Kosárlabda

Könyvismertető

Környezetvédelem

Közbiztonság

Közérdekű információk

Közgyűlés

Közlekedés

Közlekedési információk

Közvélemény

Kulturális programok

Labdarúgás

Magyar foci

Moziműsor

MSZP

Műsorok

Nyugdíjasoknak

Oktatás

Olimpia

Önkormányzati választás

Pályázatok

Pedagógia

Piackutatás

Politika, közélet

Portré

Rally

Regionális programok

Rendezvény

Rendőrségi hírek

Sajtó

Sakk

Sport / fittness / szabadidő

Sportrendezvény

Statisztika

Szabadidő

Szerencsejáték

Szociálpolitika

Társadalom

T-Kisebbségek

Történelem

Tudomány

Tudományos hírek

Tudósítás

TV, rádió

Utazás

Ünnepségek

Vállalkozásfejlesztés

Vallás

Vélemények


Nálunk a minőség a domináns, nem a mennyiség!
Április 29- én ugyan véget ért a XV. Szent György- hegyi Napok, amelyről több pincészet is elismeréssel térhetett haza, de a munka dandárja még ezután következik. Volt aki Nagy Arany, volt aki Arany és sokan Ezüst éremmel gazdagodtak.
Közülük az egyik- a Boksay Pincészet. 2006- os évjáratú Kéknyelű és Ottonel Muscat boruk érdemelte ki az elismerést.


A Boksay Pincészet egyik társtulajdonosa Hóbor József /fotónkon/, akivel a színvonalas rendezvénysorozat utolsó napján találkoztunk.
Éppen a szabadtéri szentmise után a Lengyel Kápolnától ballagtunk le feleségemmel, amikor József- aki egyébként már régi ismerősünk- szíves invitálására spontán borkostolást iktattunk be napi programunkba.
Miközben kortyolgattuk a nyárias melegben a pincehideg gyöngyöző Szent György- hegy lankái nyújtotta nemes nedűt, József szakértelemmel magyarázta és vezetett be bennünk és a többi érdeklődőt a borászat rejtelmeibe.
Bár nem értettünk túl sokat tudományos okfejtéséből, annyit azért mégis megállapíthattunk, hogy beszédéből süt a szakma értelme, szeretete és alázata.

Hegymagast már a XI. század közepétől említik írásos anyagban. Felismerték a Szent György- hegy nagyszerű adottságait a szőlőtelepítéshez, így honosították meg a szőlőművelést ezen a helyen. Ezt a régi tradíciót folytatják a mai gazdálkodók is, pincéikben kitűnő minőségi boraikkal várják az idelátogatókat.
A Boksay Pincészet összességében mintegy 4 hektárnyi területen gazdálkodik. Ahogy azt Hóbor József elmondta lapunknak, fahordókban vadélesztőkkel erjesztenek, így minél előbb előtérbe kerülhet a termőhely és az évjárat jellegzetessége.
Minőségi bornak méltó helyen kell érlelődnie, ezt egy 1868- ban épült pincében biztosítják.
Jelenleg 11 féle borfajtával /pl.: Olaszrizling, Chardoney, Ottonel Muscat, Pinot Noir /képen/, Badacsonyi Ürmös /édes/- 16 féle fűszernövénnel, saját recept alapján/ várják a fogyasztókat, amelyből már több Arany- illetve Ezüst érem is született.
A napjainkban egyre divatosabbá vált rosé és a testesebb fehérborok kedvelőinek igazi paradicsom a hegymagasi Boksay Pincészet.
Ha tehetik, látogassanak el erre a festői szépségű tájra, és iktassanak be programjaik közé a Boksay Pincészetnél járva egy laza borkostolót- higgyék el- megéri.
Annál is inkább, mert ahogy Hóbor József barátunk is búcsúzott tőlünk, a pincészet ars poetica- jával, bizony manapság nem mellékes kijelentés: - Nálunk a minőség a domináns, nem a mennyiség!
Publikálta
null