Minden évben igazi izgalommal
várt esemény a Széchenyi István Szakképző Iskolában az a válogató verseny,
amelynek első két helyezettje képviselheti hazánkat a szakács és pincértanulók
nemzetközi versenyében. Így volt ez a közelmúltban is.
Évek óta tartó hagyomány már,
hogy Halle, Stadthagen, Wroclaw és Tapolca diákjai összemérik tudásukat a
gasztronómia-vendéglátás területén. A tavaly Tapolcán rendezett nemzetközi megmérettetésen
hazai siker született, ezen felbuzdulva most tíz szakács és hat felszolgáló
készült fel szakoktatóik segítségével a válogatóversenyre. Délelőtt a
díszterítéssel foglalkoztak a pincértanulók, melynek témái nemzetközi
vadásztalálkozó, vagy kulináris élvezetek a Balaton környékén címet viselték. A
szakácsok mindeközben az általuk összeállított menüsort készítették el. Az
egész napos kemény küzdelem eredményeképpen a zsűri és a meghívott vendégek
fogyasztották el a versenymunkákat. A zsűri elnöke Domonkos Miklós, a
Lontai Egon Gasztronómiai társaság elnöke értékelte a versenyzők munkáját.
Kiemelte a pincérek étel-ital ismereteit, a korrekt felszolgálást. Apróbb
hibákat vélt felfedezni, amelyek gyakorlással elsajátíthatóak. A szakácsok is
dicséretet kaptak, de a nemzetközileg is elismert gasztronómiai szaktekintély
tanácsokkal is ellátta őket az előkészítéssel, konyhatechnológiával,
darabolással és díszítéssel kapcsolatban. Összességében mindannyiuknak
gratulált, mint mondta, erős mezőny gyűlt össze. Lájerné Tóth Éva /fotó- jobb oldalon/ intézményvezető adta át a
díjakat a verseny helyezettjeinek. A pincér tanulók között első lett Miskolczi
Ivett, második Baltavári János, harmadik Barkóczi Nikolett /fotón- szemben/. A szakácsok
versenyében a tavalyi évhez hasonlóan hibátlan teljesítménnyel végzett az élen
Vári János, ezüstérmes Tulok Melinda, harmadik pedig Kocsis Bianka. A külföldi
versenyre a két szakma azonos helyezettjei párban kezdik meg a felkészülést.
A pincér tanulók között második helyen végzett a képen látható Balatvári János.
Hírforrás és fotók: Kovács Melinda
|