Ahogy arról már hírt adtunk, február 14- én immár második alkalommal rendezte a Tanúhegyek Egyesület a forraltbor- készítő versenyét. A jó hangulatú program sikerén felbuzdulva Kocsor Szabolcs- aki csapatával a múlt héten az előkelő 2. helyen végzett-, úgy döntött, hogy megrendezi ezt a fajta nemes versengést a MÁV- on belül is- Tapolcán. Február 21- én kissé BORongós időben gyűlt össze az a 13 csapat, akik úgy döntöttek, hogy megmérettetik boraikat. A rendezvény vidám hangulatban telt, a nedűk mellett a csapatok tagjaira több mint 10 kg húsból ízletes, ínycsiklandozó pörkölt is várt. A hagyományteremtő programra egybegyűlteket Tapolca állomásfőnöke- Kocsor Ferenc köszöntette, aki pincészetének vörös- és fehérborával is "harcba" szállt a végső győzelemért. A rövid, bevezető gondolatok után kezdetét vette a nedűk forralása, mindenki a maga titkos receptje szerint igyekezett felülmúlni a másik csapatot, de a rendezvény lényege mégsem ez volt. A részletekről Kocsor Szabolcsot /fotón/, a program egyik főszervezőjét kérdeztük.
- A jó példa ragadós... a jelen ábra szerint megérte meghirdetni a vasutasok forraltbor- készítő versenyét is... - A Tanúhegyek Egyesület által életre keltett rendezvény mintájára gondoltuk, majd mi is megvalósítottuk ezt a komoly érdeklődésre számot tartó programot. Hagyományteremtő szándékkal indítottuk útjára a vasúton belüli forraltbor- készítő versenyünket és bátran mondhatom, megérte. 13 bográcsban fortyogtak a nedűk, ez 13 induló csapatot jelent, ami magas létszámnak minősül. Jövőre szeretnénk, ha 20 csapatos versenyt rendezhetnénk, majd fő célunk, hogy országos programmá "dagadjon" a kezdeményezésünk. A hangulatra azért sem lehet panasz, hiszen a vasutasság eddig is egy nagy , jókedvű és vidám családot alkotott, ezek a szálak egy ilyen összejövetelen csak erősödnek. - Akkor mindenképpen hagyományt szeretnétek ti is teremteni ebből a rendezvényből. - Igen. Az ember tervez, megálmodik dolgokat... aztán meg is valósítja. Utána már azt szeretné, hogy a későbbiekben tradíció legyen belőle. - Honnan érkeztek a résztvevők? - Szombathely, Zalaegerszeg, Veszprém, Keszthely, Celldömölk, Sümeg és természetesen tapolcai csapatok is indultak. - A február 14- iki versenyen a Kocsor Pincészet fügés- datolyás Othello vörösbora másodikként végzett. Most is elégedett lennél ezzel a helyezéssel? - Ó, igen! Tapolca Forgalom néven indultunk és kíváncsian leszünk mi is, ki örülhet majd az eredményhirdetéskor. Mivel mi vagyunk a rendezők, így természetesen elsők nem lehetünk... furcsán venné ki magát... Mint ahogy a Tanúhegyek Egyesület által megrendezett küzdelemben sem nyerhettünk, mert tavaly mi lettünk a legjobbak. Természetesen nem is annyira a győzelem, inkább a részvétel, a buli, a jókedv és baráti beszélgetések a fontosak az ilyen programokon.
Mórocz György a forgalmi szakágnál dolgozik a tapolcai állomáson. Az egyik helyi csapat tagjaként neki is megvolt a véleménye a rendezvényről, annak szerepéről és a vasutas dolgozókról is. - Az ilyen és ehhez hasonló megmozdulások mindenképpen közösségformáló jelleggel bírnak. Több csapat is nevezett, összegyűlnek a különböző szakágak dolgozói, főnökök és beosztottak közötti függőségi viszony elmosódik, kortól és nemtől függetlenül mindenki felhőtlenül szórakozik, kikapcsolódik. Kedvező tapasztalataim vannak ez ügyben, fontos ezeknek a rendezvényeknek az összetartó ereje, kötetlen beszélgetések zajlanak és új barátságok is köttetnek. Ahogy kollégám, Kocsor Szabolcs is utalt rá, a vasutasság egy nagy családot alkot, ez a kezdeményezés is példaértékű... kell, hogy legyen a jövőben folytatása. Úgy gondolom, hogy nemes gesztus volt a szervezőktől, hogy meghívást kaptak a nyugdíjas kollégák is, akik anno sokat tettek a MÁV hírnevének öregbítéséért, nélkülük még ekkora presztizse sem lenne a vasutas társadalomnak. - Elég negatív a vasutasság megítélése... egy borverseny még inkább aláássa mindezt. Te hogyan vélekedsz? - Amennyiben a környékbeli vasutas dolgozókról beszélünk, annak egyik magyarázataként szolgál, hogy borvidéken élünk. Attól, hogy akár egy vasutas, akár más dolgozó szabadidejében néhány deciliter bort elfogyaszt, még nem válik alkoholistává. Ezek a lankák sok jó minőségi bort adnak a szőlősgazdáknak... és ki ne kívánna egy pohárka gyöngyöző nedűt étkezés után... Persze biztosan vannak végletek, de általánosítani sem szabad! A másik dolog: napjainkban, amikor pengeélen táncolunk, veszélyben a munkahelyünk, tömeges elbocsátásokról hallunk, nem hiszem, hogy épeszű ember bevállalná, hogy hogy kirúgják néhány korty alkoholért. Büszke vagyok rá, hogy olyan munkahelyen dolgozom, ahol munkaközben nem lehet alkoholt fogyasztani. A beosztásom komoly odafigyelést igényel, emellett józan és kipihent állapotot, ami elengedhetetlen feltétele a biztonságos munkavégzésemnek...
Kocsor Ferenc Tapolca állomásfőnöke lapunknak elmondta, hogy a versenyen 3 arany-, 3 ezüst-, és 7 bronzérem került kiosztásra. A jók közül is a legjobb a tapolcai jegyvizsgálókból álló "MUSLINCA" csapat lett.
|