Szeptember első hétvégéjén rendezték meg
a Hazai Hús Magyar Grillbajnokságot. A
Népligetben megtartott „ízletes”
versenyre szépszámú csapat érkezett. A
zsűrinek ezúttal sem volt könnyű dolga. A
versenyzőknek 5 féle ételt kell készíteniük
grillen, ami azt jelenti, hogy a fő húsételt
csak és kizárólag szabad tűzön lehet
készíteni.
A feladatok között egy hal, egy szárnyas,
egy sertéshús, egy marhahús étel és egy
édesség elkészítése szerepelt. A kiírók
megválasztották, hogy idén szürke harcsa lesz
a magyar termék. Továbbá rendelkezésre állt a
bőrös csontos csirkemell, amelyet lehet filézni
is, na meg amit a versenyző kíván belőle
készíteni. Szintén magyar termék a sertés
szűz és a hátszín, ami értelemszerűen magyar
húsból származik. A desszert pedig saját
fantázia szerint készül, itt mindenki szabadon
alkothatott, megkötések nélkül.
A verseny szoros volt, de végül
Balatonlellére került a bajnoki cím, ugyanis a
megmérettetést a Compas csapata nyerte, a Trófea
Grill és a holtversenyben harmadik helyen végző
szolnoki Ínyenc klub és a nyíregyházi
Fűszerszámosok csapata előtt.
Az esemény jó hangulatban telt, fiatalok,
idősek együtt élvezték a viadalt, sőt volt,
aki gyerekeivel, unokáival érkezett.
- Az első grillbajnokságot
2000-ben rendeztük. Akkor egy dunántúli csapat
kimagaslóan elvitte az aranyérmet, s pikáns
adalék, hogy ez a versenyző most megjelent a
csemetéivel. Tehát azokkal a kis lurkókkal
érkeztek, akiket még akkor az édesanyjuk
babakocsiban tolt, ők ma már 8-10-11 évesekké
cseperedtek. Most ott álltak az édesapjuk
mellett és figyelték, mit is kell tenni. Együtt
csinálták a felnőttekkel, ők is tálalták,
kínáltak az ételeket. Felemelő érzés, hogy
ebben az országban elindult egy olyan folyamat,
amire nyugodtan ráfoghatjuk, hogy azt hívatott
közvetíteni: tanuljunk és tanítsunk grillezni
– mondta el Ferenczi István, a
Grillszövetség első embere, majd örömmel
konstatálta:
- A grillezés ma már egyfajta
„társadalmi betegség”. Hiszen
nézzük csak meg: ha 3-4 ember összejön, akkor
ma már sokkal inkább grilleznek, mint
bográcsoznak. A grillnek, mint népszerű
ételkészítési lehetőségnek a
népszerűsítésében mi oroszlánrészt
vállalunk most is, s az jövőben is ezt tesszük
meg, mert nem csak szív-hanem
„hasügyünk” is a téma. Hírforrás: Bíró Zsolt- www.bizsopress.hu
|