English version


Kié a város webcíme?

A feladat

Gyakran hallani azt a kérdést, hogy kié a város webcíme. A kérdés mögött valójában az a probléma húzódik meg, hogy mi jelenjen / jelenhet meg a település portálján.

Hajdúszoboszló számára egyértelmű volt, hogy a www.hajduszoboszlo.hu webcímen a település minden szereplőjének teret szeretne adni, a kérdés ezek után csupán az maradt, hogy hogyan? Erre a dilemmára sikerült rugalmas és látogatóbarát megoldást találnunk.

A cél

Közös cél volt tehát, hogy a település minden olyan szereplője, aki élni szeretne a városi webcím adta előnyökkel, az megjelenhessen a portálon. Ugyanakkor egy települési portálnak színvonalasan kell képviselnie magát a várost, mint közigazgatási egységet is, beleértve az önkormányzat munkájának, eredményeinek bemutatását, hírek, hirdetmények, felhívások közlését.

A megoldás

A városi portál kezdőlapjaCégünk portálépítő technológiája lehetőséget ad arra, hogy egy webcímhez, azaz domain-névhez több különböző portál kapcsolódjon, illetve egy adott portál több webcímen is elérhető legyen. Megoldásunknak ezt a tulajdonságát használtuk ki Hajdúszoboszló város internetes megjelenítéséhez, így a www.hajduszoboszlo.hu címhez jelenleg nyolc különböző portál kapcsolódik négy különböző nyelven, tehát egymástól különálló portálokat hoztunk létre a különböző típusú tartalmaknak.

  • Közigazgatás
  • Szoboszló Invest
  • Településbiztonság
  • Online újság
  • Turizmus (magyar, angol, német, lengyel nyelveken)

(Két további, a rendszeren kívül működő portál is elérhető a kezdőlapról: IKeR e-társulás, Hajdúszoboszló képeskönyve)

A hajdúsági település életében nagyon fontos szerepet tölt be a gyógyturizmus, és számos vendége érkezik külföldről is. Ezért a közigazgatási portál mellett idegenforgalmi portált hoztunk létre ÜDVÖZÖLJÜK HAJDÚSZOBOSZLÓN! néven, mely számos hasznos tudnivalót kínál olvasóinak a település történetéről, nevezetességeiről, ugyanakkor gazdag információt tartalmaz a településen található idegenforgalmi szálláshelyekről, éttermekről. Ez a portál a magyar mellett angol, német és lengyel nyelven is az internetes látogatók rendelkezésére áll.

Magyar nyelven érhető el az a portál, mely online települési újságba gyűjti a településen és azzal kapcsolatban keletkező híreket, illetve a település rendezvény- és programajánlatait. Az újság különlegessége, hogy a technikai megoldásból adódóan több szerkesztője lehet, így a település több szereplője is publikálhatja ide híreit, programajánlóit.

Megjelenés a település portálján. Hogyan?

A város idegenforgalmi szereplői korlátozás nélkül lehetőséget kapnak arra, hogy szolgáltatásaikat az igen látogatott települési webcímhez kapcsolódóan reklámozzák. Ennek módja, hogy ezek a hirdetők úgynevezett web-teret kapnak a megfelelő portálokon belül, és ebben a web-térben helyezik el információikat, ajánlataikat, illetve itt kínálnak az érdeklődők számára internetes szállásfoglalást. A web-terek tartalmát tulajdonosaik szerkesztik, frissítik (például akciók esetén) az interneten keresztül egy egyszerű programmal.

A különböző szállásadók web-terei egy közös listából érhetők el. Ha a web-térben elhelyezett információ felkelti a látogató érdeklődését, akkor azonnal igénybe veheti az internetes szállásfoglalás formulát, vagy továbbmehet a szállásadó saját honlapjára, ha van neki.
A saját honlappal nem rendelkező hirdetőket webcímmel segítjük, például: http://arpadapartman.hajduszoboszlo.hu  

Tapasztalatok

A várossal, idegenforgalmi szereplőivel és szállóvendégeivel közös tapasztalataink egyértelműen mutatják, hogy ez a megoldás kedvező az Internetezők számára, szimpatikus az önkormányzat számára, és egyértelműen pénzügyi hasznot hoz a város idegenforgalmának.

További tervek

A tervek szerint a webcímhez már most is kapcsolódó Befektetési portál, mely a város vállalkozásainak, illetve az ott befektetni szándékozóknak kínál hasznos információkat, hamarosan megkezdi működését. Ezen kívül a portál már most lehetőséget ad a hajdúszoboszlói vállalkozásoknak, hogy web-terek révén a webcím látogatottságát kihasználva ők is kínálják termékeiket, szolgáltatásaikat.